You are here:  / Pozostałe / Łatwy w przygotowaniu deser dla każdego – silikonowe formy do pieczenia to dobry pomysł

Łatwy w przygotowaniu deser dla każdego – silikonowe formy do pieczenia to dobry pomysł

Łatwy w przygotowaniu deser dla gości – silikonowe formy do pieczenia to dobry pomysł
Nieraz zjawiają się niezapowiedziani goście a w domu nic do poczęstowania, żadnych ciasteczek, ani upieczonego ciasta. Jaki jest sposób na prędkie przygotowywanie słodkości – formy do pieczenia. Wtedy najpoprawniej ekspresowo zrobić jakieś desery. Są również takie potrawy, które równocześnie mogą być małym słodkim obiadem. Takim daniem ma prawo być ryż zapiekany z twarogiem. Danie jest łatwe i tanie. Ryż, który po ugotowaniu mieszamy z twarogiem który ucieramy ze śmietaną i cukrem. Do takiej zapiekanki można dorzucić owoce, albo dżem. Do środka zapiekanki można dorzucić skórkę pomarańczową. Inną odmianą zapiekanki jest ryż z jabłkami. Może być podawana jako danie obiadowe lub też małym deserem. Można to zrobić na dwa sposoby, w jednym ryż gotujemy na mleku oraz do tego dodaje się mus z jabłek z cynamonem. Można też ugotować ryż na wodzie i dodać słodkiej śmietany. Co poniektórzy robią ten deser bez zapiekania tylko mieszane są wszelkie składniki. Te przepisy są niezmiernie przydatne nie jedynie dla niespodziewanych gości, lecz na co dzień jak lekki obiad czy deser. Ciasto drożdżowe jest uznawane za jeden z najzdrowszych deserów, także polecany dla drobnych dzieci, jakie na pewno polubią ten smak, jednak pod warunkiem, że jest to ciasto domowe, przygotowywane z tego co optymalne. Ciasto drożdżowe jest niezwykle proste, w takim razie polecamy je nawet dla osób, jakie dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Najpierw należy podgrzać szklankę mleka, wlać do miski, dorzucić pół kostki drożdży niemniej jednak rozkruszonych, dzięki czemu będzie łatwiej wymieszać całość, dodajemy też cukier, dla osób ubóstwiających mniej słodkie wypieki wystarczy stołowa łyżka, dla miłośników słodkich ciast pół szklanki. Mieszamy, przykrywamy ścierką oraz stawiamy w ciepłe miejsce, do momentu aż drożdże wyrosną. Potem dodajemy 4 łyżki oleju, pół kilograma mąki, jedno jajko, pół torebki cukru waniliowego oraz dla zapachu aromat, może być waniliowy, rumowy czy też migdałowy. Po pewnym czasie zagniatamy ciasto i dodajemy do niego to co kochamy, na przykład jabłka pokrojone w kostkę oraz rodzynki, wszystko mieszamy.